Mat

Intervju med Rikard Landberg, docent SLU

IMG_5901 som smart objekt-1Som ni minns fick jag ett frukostkit förra veckan och jag har knaprat knäckebröd sedan dess. Eller nej, det har jag inte. Jag har faktiskt experimenterat lite för att se vad man håller sig mätt av. Knäckebrödet ligger faktiskt ganska långt upp på topplistan och hungrigast verkar jag bli av havregrynsgröt. Sedan är jag lite Skalman också, jag äter helst efter klockan för då har jag störst chanser att hålla magen i schack och undvika katarr.

Men jag kände att jag hade lite frågor efter jag läst materialet jag fick med kittet och ställde dem till mannen bakom studien, Rikard Landberg, docent på SLU.

rikard-landberg-small

Varför valde du att ställa just knäckebröd mot vetebröd? Är vetebrödsfrukost standard för många svenskar?
För att kunna jämföra resultat ifrån olika studier är det viktigt att I möjligaste mån försöka ha en kontroll som är lika. Många tidigare studier har använt mjukt vit vetebröd eftersom vitt vete är vanligt och eftersom det är en enhetlig produkt. Dessutom säger de officiella kostråden från livsmedelsverket att vi ska byta ut ”vita produkter” mot fullkorn när vi äter spannmålsprodukter.

Vad definierar du som vetebröd? Är det ljust bröd bara eller är det också vissa typer av bröd med grovt mjöl också?
Jag definierar vetebröd som ett bröd där mjölet kommer ifrån vete. Vetebröd kan vara både ett ”vitt vetebröd” men även ett bröd med fullkorn. I studien använde vi ett ”vitt” vetebröd, dvs ett vetebröd som inte innehöll fullkorn utan endast mjöl ifrån spannmålets mjölkropp. Fullkorn = då hela kärnan, dvs både mjölkroppen, kliet (skaldelarna) och grodden finns med i samma proportioner som de återfinns i hela spannmålskärnor. Fullkorn kan således vara både finfördelat (som tex grahamsmjöl som är 100% fullkorn) eller krossade eller hela kärnor.

Är det råg specifikt som ökar mättnadskänslan?
Ja, våra studier har visat att olika typer av rågprodukter ger högre mättnadskänsla än motsvarande energimängd ifrån vit veteprodukt (bröd). Råg är rikt på kostfibrer och vi tror att dessa på olika sätt medverkar till mättnadseffekten.

Du har använt lättmargarin i studie-frukosten, varför valde du det?
För att de officiella kostrekommendationerna i Sverige förespråkar användning av mer omättade fetter på bekostnad av mättat fett som förekommer i smör tex. Jag tror dock inte det är farligt eller spelar någon roll för mättnadskänslan om man istället skulle använda smör i den mängd vi använde i studien.

Vad är egentligen slutsatsen i studien? Att man kan gå ner i vikt om man byter mjukt bröd mot knäckebröd? Eller att man håller sig mätt längre efter frukosten bara?
Slutsatsen ifrån studien är att man håller sig mättare efter frukost baserad på knäckebröd baserat på fullkornsråg än motsvarande energimängd ifrån vitt vetebröd. Skillnaden var upp emot 25% som mest. Utifrån detta kan det intuitivt vara lätt att tro att detta också skulle leda till en viktminskning, men sambanden mellan ökad mättnad och minskat energiintag och påföljande viktminskning existerar inte alltid. Detta eftersom det inte bara är hunger som styr hur mycket vi äter och därmed hur väl vi kan behålla/minska i vikt. Man måste testa hypotesen i en långtidsstudie innan man kan säga något om huruvida den upplevda skillnaden i aptit leder till viktminskning eller ej.

Vad är nästa steg härifrån?
Vi vill undersöka om råg istället för vete leder till viktminskning och minskat kroppsfett i en studie under 12 veckor. Vi vill även, i mer detalj undersöka mekanismerna bakom varför vi blir mättare av råg jämfört mot vete.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply