Bakning

Konditori Förortsfrun

20140727-002949-1789689.jpg

Eller kanske det ska heta Förortsfruns konditori? Whatcha think?

I alla fall, vad kan en ägna en lördagskväll mitt i stekheta juli åt? Baka bullar kanske? Det gjorde i alla fall jag igår!

Jag fick en liten craving efter barndomens Rosinboller, alltså vetebullar med russin. Vi köpte alltid det på somrarna när jag var barn och på somrarna var vi alltid i Norge. Rosinboller är följaktligen sommar.

Jag googlade lite efter ett bra recept och hittade Trines Matblogg med ett lovande recept. Jag fick mig också en ordentlig lektion i gjærbakst, alltså bakning med jäst, för trots att jag bakat en hel del bullar i mitt liv har jag ganska sällan experimenterat med degen. Det på baksidan av mjölkpaketen har liksom fungerat fint hittills. Ingrediensmässigt skiljer sig inte recepten åt utan hur man blandar ihop dem.

Vill du prova och har en köksassistent, gör så här (har du inte det berättar Trine hur man gör hos sig men förbered dig på ett ordentligt pass):

950-1000 g vetemjöl
5 dl mjölk (25-30 grader)
25 g jäst (öka till 50 g om du har kort om tid.
150 g socker
1 tsk mald kardemumma
1/4-1/2 tsk salt
1 ägg
150 g smör eller margarin, i tärningar
ca 200 g russin
(Ägg till pensling)

Lägg alltihop förutom smör och russin i blandarbunken. Man behöver tydligen inte lösa upp jästen i vätska om man har en köksassistent för den ordentliga knådningen drar igång processen ändå. Myyyycket lättare än att hålla på och smälta smör och blanda med mjölk och få vätskan ”lillfingervarm” (en lika exakt angivelse som SL-minuter).

Dra på assistenten i långsam tempo och låt den knåda degen i 10 minuter. Lägg sedan i smörtärningarna några åt gången så att de blandas in ordentligt. Det tar också ca 10 minuter. Hastigheten på assistenten kan ökas lite när smöret åker i. Häll sedan i russinen och kör ett par minuter så att de fördelas jämnt utan att mosas.

Täck sedan bunken med plast och låt den degen jäsa till dubbel storlek. Här kommer den extra jästen in. Har du inte tid för längre jäsning än 30-60 minuter, kör på 50 g istället för 25 g.

När degen är färdigjäst stjälper man upp den på mjölat bakbord. Man kan sticka ett finger i degen och om den långsamt häver sig då är den färdigjäst och lätt att arbeta med. Dela upp degen i lagom stora bitar och forma till runda bullar. Upp på plåt med bakplåtspapper och under duk för att jäsa lite till. Typ 30-ish minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda (steke på norska) 9-12 minuter beroende på ugn (ha på både över- och undervärme) i 225 grader. Klara är de gyllenbruna ovanpå och med gyllene yta under.

Blev hur gott som helst och jag åt alldeles för många. Det är ju ändå nygräddade de är som godast!

20140727-003636-2196371.jpg

20140727-003638-2198227.jpg

20140727-003635-2195549.jpg

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply