Allmänt

Super role model

lia_toni_Diff_1242_w1512_95783_MOIdag lanseras Lindex stora kampanj Super Role Model där tre av deras modellers välgörenhetsorganisationer gynnas om man köper en t-shirt med samma text. Genom kampanjen vill Lindex lyfta kvinnor som är bra förebilder och föra fram budskapet: ”It’s what you do that defines you.”

På ytan kan det verka lite platt att ta tre supermodeller och köra en förebildskampanj med dem. Att det liksom driver på utseendekonformiteten och fortsätter att ge tjejer och kvinnor en skev bild av hur man ”ska” se ut. Och jag kan tycka att Lindex gjort det lite svårt för sig i sin kommunikation kring kampanjen också genom att inte seriöst visa upp varför de här kvinnorna är förebilder och inte ha kvinnor med mer lokal, nordisk anknytning, men när man gräver lite djupare så hittar man faktiskt en gedigen berättelse och en uppriktig önskan från kvinnorna i kampanjen att faktiskt stå för något. Vilket en, när en tänker efter, egentligen inte borde tvivlat på. Om jag kan vara mer än mitt jobb, kan väl de också?

”Jag gillade aldrig etiketten supermodell. Jag kände aldrig någon koppling till ordet. Det blev exploaterat precis som vi.”
– Christy Turlington Burns i intervju med Damernas Värld nr 4, 2015

De tre modellerna Christy Turlington Burns, Toni Garrn och Liya Kebede har varsin välgörenhetsorganisation och överskottet från försäljningen av kampanj-t-shirten går till dem. Både Christy och Liya har sina egna organisationer som de driver och Toni stöder Plan. Christy och Liya är ju mest intressanta här tycker jag. Christy grundade Every Mother Counts när hon drabbades av komplikationer när dottern föddes och Liya har ett eget klädmärke, lemlem, som skapar jobb i Etiopien där hon är född samtidigt som hon har en stiftelse som stödjer mammor och barn. Ekonomiska förutsättningar och ett cause. En nyckelfaktor ut ur fattigdom är en inkomst. Jag gillar det ju mer jag läser om det.

Jag gjorde en unscientific undersökning bland mina vänner och bekanta i helgen och de flesta hade inte fått med sig vad kampanjen egentligen innehåller. Några var till och med ganska upprörda över den och tyckte att Lindex gjort ett ordentligt och ytligt klavertramp som bara spär på hetsen kring utseende.”Förstår inte hur tre storlek 34 ska representera hela Nordens kvinnor” sa en. Jag hade lite samma ingångsvärde måste jag erkänna. Det är synd att det inte riktigt ryms i ett budskap på en t-shirt vad de här kvinnorna står för och vad kampanjen som jag nu tolkar den står för. Om det blir en uppföljning på kampanjen hoppas jag att det viktiga arbetet Christy, Liya och Toni gör får ta mer plats.

liya smile.Diff_1242_w1512_95781_MOBehind the scenes-bilder från Lindex.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply