Resa

Helsinki – the full report

Jag är redo för att ge er en rapport från Helsingfors nu. Det var en fantastisk resa ända fram till att jag behövde köra porslinsbuss i några timmar. Jag kan varmt rekommendera ett besök dit, jag gillar det jag såg och känslan man fick av att gå runt. Helsingfors har lyckats behålla många fler av sina gamla vackra byggnader som revs hos oss på det glada 60-talet.

Det är en ganska liten stad så man kan uppleva den gott och väl till fots om skorna är någorlunda bekväma. Vi hade experthjälp i form av min finska kollega Hanna som försett oss med en superlista över saker att göra. Som vanligt när tre viljor ska jämkas var det några darlings som had to be killed men följande gjorde vi:

1. Besök på Nationalmuseum
Hade jag åkt dit själv eller i annat sällskap hade det inte ens åkt upp på listan men jag är väldigt glad att vi gick dit. Utställningarna var väl genomförda och faktiskt väldigt intressanta. Tyvärr var en av de utställningar vi verkligen ville se stängd men all in all – väl värt ett besök.

2. Oavsiktligt stopp på Helsingfors äldsta apotek
I jakt på lunchrestaurang behövde vi fylla på lagret av huvudvärkstabletter och bara råkade kliva in i Helsingfors äldsta apotek, Svanen, med originalinredning från 1912. Där fick vi oss förutom tabletter också en rejäl föreläsning om apotekets historia och om hur det nu kämpade med och mot myndigheterna för sin överlevnad. Vi fick veta en hel massa apotekstrivia av den otroligt trevlige apotekaren och det skulle kunna fylla ett helt eget inlägg. Kika in på apotekets sajt om du vill veta mer.

3. Lunch på Krog Madame
Det här stället fick vi rekommenderat och det var en riktig fullträff. Trevlig bistro med god mat och mycket trevlig service!

4. Designmuseum
Vi ville kolla in finsk design och här fanns en riktigt intressant utställning med finska designföremål från 1920 och framåt. Vi hade velat ha mer sånt, det fanns en del abstrakt konst också som vi kanske inte helt förstod.

5. Middag på KarlJohan
Här tar min kväll slut. Maten hade bara nätt och jämt hunnit komma in innan jag fick rusa till hotellet och bosätta mig på badrummet. De andra tyckte att maten var väldigt god. De tog även med min härliga chevrésallad tillbaka till mig men den fick tyvärr gå hädan. Det var inte läge för mat just då…

6. 7. 8. 9. 10 Osv
Var ju inte med här, va. De andra spanade på butiker, lite pubar, fikade dagen efter på ett härligt paviljongcafé, kollade in Mumin – jag missade allt sånt. Men det gjorde inget för vädret var inte så bra den dagen! Dessutom fick jag se det mesta från taxifönstret på väg tillbaka till flygplatsen.

In alles, åk dit! Vi kommer nog att återvända!2015-04-11 13.17.10 2015-04-11 13.38.47 2015-04-11 14.24.57 2015-04-11 16.06.04

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply